Koolhydraatbeperkt dieet

Wij zijn voorstanders van een koolhydraatbeperkte leefstijl, hiermee bedoelen we vooral meer natuurlijke producten en minder fabrieksproducten. Met koolhydraatarme voeding breng je behalve de bloedsuikerspiegel ook je insulinespiegel omlaag, zodat de vetverbranding gestimulleerd wordt. Alleen wie vet verbrandt valt af.

Geschikt voor

Een voedingspatroon met minder koolhydraten wordt vooral toegepast bij  overgewicht (insulineresistentie), overgewicht in combinatie met (pre)diabetes en bij een verhoogd cholesterol en/of triglyceriden.

Hoe werkt het

Insuline is een groeihormoon dat bevordert dat glucose wordt omgezet in buikvet. Daardoor neemt de buikomvang toe, en dat kan weer leiden tot overgewichtsdiabetes. Hiertoe adviseert Elfit een koolhydraatbeperkte leefstijl, waarbij je gewone voedingsmiddelen kunt blijven eten (vooral meer natuurlijke producten en minder fabrieksproducten). Met koolhydraatarme voeding breng je behalve de bloedsuikerspiegel ook je insulinespiegel omlaag zodat de vetverbranding gestimuleerd wordt. Alleen wie vet verbrandt valt af.

Heel simpel gezegd: minder koolhydraten = lagere bloedsuiker met als gevolg dat de insuline minder hoeft te doen. Insuline is een hongerhormoon, dus daardoor minder honger en dat zorgt ervoor dat het dieet makkelijker vol gehouden kan worden.

Een koolhydraatbeperking kan op meerdere manieren: extra streng, streng, matig of licht. Wij maken samen met de cliënt een plan, welke het beste past bij zijn of haar situatie. Wie minder medicijnen wil gaan gebruiken, moet de koolhydraten drastisch verlagen.


Mensen voelen zich veel beter met een koolhydraatbeperkte voeding: meer energie, minder moe en fitter (ook in het hoofd).  Daarnaast vallen ze af en de buikomvang wordt minder! Heb je eenmaal je streefgewicht bereikt dan kun je de hoeveelheid koolhydraten iets uitbreiden. Uiteraard niet meer de hoeveelheid die je vroeger gewend was.  Als je gewicht weer omhoog gaat moet je weer strenger zijn. Gaat het goed dan probeer je of het geen kwaad kan om de koolhydraten ietsje uit te breiden.

Uiteindelijk moet koolhydraatarm eten je leefstijl worden. Je dagelijkse gewoonte om weinig koolhydraten te eten, in ieder geval door de week.

Contact opnemen

Appel2 Appels

De officiële voedingsrichtlijn bij diabetes

Koolhydraatarm is inmiddels de officiële voedingsrichtlijn bij diabetes (en dus niet meer de Schijf van vijf), omdat de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken aangeven dat koolhydraatarme voeding gezond is.

Veel mensen met type 2-diabetes kunnen de insuline minderen met een koolhydraatarme leefstijl en ook maken we mee dat de insuline helemaal gestopt kan worden!!
Ook bij diabetes type 1 valt veel te overwinnen als er sprake is van vermoeidheid, wisselende bloedsuikers en onverwachte hypo’s.
Het valt dan te overwegen om te beginnen met koolhydraatarm, dit helpt aanzienlijk om de bloedsuikers weer onder controle te krijgen.