Ondervoeding

Bij ondervoeding heeft iemand een tekort aan energie of voedingsstoffen. Dat leidt vervolgens tot een lager gewicht en het slechter functioneren van het lichaam. Dit komt vooral door de afname van de spiermassa en een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen.

Wij kunnen u hierbij helpen. Hiervoor kunt u bij ons op het spreekuur komen of we gaan bij u op huisbezoek. Met regelmaat vragen wij drinkvoeding aan voor de cliënt, dit gaat middels een machtiging. 

Geschikt voor

De grootste groepen die risico hebben op ondervoeding, zijn kwetsbare ouderen, chronisch zieken, mensen met kanker, mensen die een grote operatie ondergaan en mensen met een ernstig trauma.

In het kort

De oorzaken van ondervoeding zijn bijvoorbeeld: verminderde voedselinname door een verminderde eetlust of misselijkheid, moeilijkheden met kauwen, slikken of vertering, reuk- en smaakverlies, psychologische problemen, sociale factoren, dementie en verslavingen.

De gevolgen van ondervoeding zijn bijvoorbeeld: langzamer herstel of meer complicaties na een operatie of ziekte, vertraagde wondgenezing, vermindering van de spiermassa, vermindering van de weerstand, het oplopen van een tekort aan voedingsstoffen, een lagere kwaliteit van leven en een verhoogde kans op overlijden. 

Bij de behandeling van ondervoeding wordt de nadruk gelegd op voldoende inname van eiwit en energie. Daarnaast is beweging belangrijk om de spiermassa te behouden. 
Vaak wordt drinkvoeding geadviseerd, als aanvulling op de dagelijkse maaltijden. In sommige gevallen volledige drink- of sondevoeding.


Appel2 Appels