Voedingsadvies maagverkleining

Bij de behandeling van zeer ernstig overgewicht (morbide obesitas) wordt steeds vaker gekozen voor een maagverkleinende operatie (bariatrische chirurgie). Meest voorkomende operaties zijn een (mini) gastric bypass en een gastric sleeve. In onze praktijk komen regelmatig cliënten voor een voedingsadvies die in het voortraject van een dergelijke operatie zitten, maar ook naderhand kan onze begeleiding veel betekenen.

Gezien de regio werken wij veel samen met Centrum Obesitas Noord Nederland (MCL Leeuwarden).

Doelstelling van het voedingsadvies:
Aanleren van de eetgewoontes na de maagverkleining in de vorm van een volwaardig voedingspatroon. Dit om te voorkomen dat men na de operatie klachten of complicaties krijgt. 

Neem contact op

Geschikt voor

Niet iedereen die te zwaar is kan worden geopereerd.

Er zijn een aantal criteria waar u aan dient te voldoen. Dit zijn:

 • U bent ouder dan 18 en jonger dan 65 jaar
 • U heeft een BMI: hoger dan 40 of
 • U heeft een BMI tussen 35 en 40 met één of meerdere van de        volgende medische klachten:
  - Diabetes Mellitus (geen zwangerschapsdiabetes).
  - Hypertensie met medicatie.
  - Gewrichtsproblemen ontstaan door het overgewicht waarvoor u          onder behandeling bent (geweest) bij een specialist. 
  - Hart- en vaatziekten (waarvoor u onder behandeling bent bij de          cardioloog).
  - Ernstig longlijden ten gevolge van overgewicht: bent u onder                behandeling bij de longarts voor Astma/COPD, dan is dit een                indicatie voor bariatrische chirurgie bij BMI 35-40. Indien u alleen        een pufje krijgt via de huisarts, komt u niet in aanmerking voor een      operatie. De verwachte gezondheidswinst door een operatie is            onvoldoende.
  - OSAS (vastgesteld door een longarts).

Meer info hierover kunt u vinden op de website van Centrum Obesitas Noord Nederland.


2 AppelsAppel

U heeft zich aangemeld, wat nu?

Mocht u zich aangemeld hebben dient u minimaal vier maanden onder begeleiding te staan bij een diëtiste van Elfit.

Omdat het gaat om een levenslange verandering van eten en drinken is begeleiding van een professional noodzakelijk.
Om u voor te bereiden gaan we de voeding alvast stap voor stap aanpassen en leert u hoe u na de operatie zult moeten eten en drinken om klachten en terugval te voorkomen.
Ook besteden we veel aandacht aan het inzicht krijgen in uw valkuilen, want hoe ga je voorkomen dat je niet terugvalt in het gedrag wat de oorzaak is geweest van uw overgewicht?

Nadat u een vier maanden onder begeleiding bent geweest, sturen wij een rapportage met onze bevindingen naar CON Leeuwarden. Deze rapportage weegt mee in de beoordeling of u wel of niet geschikt bent voor een maagverkleining

Wat kunt u van de dieetbegeleiding verwachten na een maagverkleinende operatie?
Na de maagverkleining blijft u doorgaans een jaar in het na traject bij het CON en kunt u met vragen daar terecht bij de professionals die dit na traject begeleiden. Is dit om welke reden dan ook niet mogelijk, of is het  natraject afgesloten dan kunt u uiteraard ook bij Elfit terecht.